20141002_150216

I år hade vi äran att delta på årets Forum för Eldsjälar på Fryshuset där de även passade på att fira 30 år! Under två dagar fick vi lyssna på inspirerande talare, både unga som vuxna, och delta på intressanta seminarier. Får inte glömma att nämna att vi satt (precis!) bakom Drottningen och Kungen av Sverige, det var också häftigt :).

 

 

En av talarna var coola 16-åriga Negin Azimi som berättade om hur hon genom att ta för sig, våga och framförallt tro på sig själv. Men hur gör man det? Här är Negins 3 tips:

  1. Fake it til you make it. [Tro fullt ut på dig själv för om du inte gör det, vem ska annars göra det? Att tänka att du klarar av något får andra att tro detsamma :)]
  2. Omringa dig med coola människor. [Oftast kan man välja vilka man hänger med. Välj de som tror på dig, som får dig att må bra och ser dina styrkor.]
  3. Comfort zone. [Ibland måste man göra saker som inte känns så trygga eller bekanta, men oftast är det nödvändigt för att förändringar ska ske. Det är så utveckling sker 🙂 ]

Vi lyssnade också på Thérèse Eriksson som berättade om hur vuxna kan stötta unga som skadar sig själva.

Om man märker att någon skadar sig själv, t.ex. genom ärr eller märken på huden som är självvållande så ska man försöka prata med personen om det. Här är några exempel på hur man kan gå till väga: 

  • Säga: “ Jag har sett att ……, vad tänker du kring det?” Bra att tänka på är att inte ställa personen mot väggen utan vara mer nyfiken.
  • Vara bekräftande och visa den drabbade, att man förstår och bekräfta deras känslor.
  • Vara icke-dömande. Vara nyfiken, visa att man vill förstå.
  • Hålla ett lågmält och sakligt förhållningssätt, varken belönande eller bestraffande.
  • Vara respektfull nyfiken- våga fråga.

Thérèse har skrivit en bok om just självskadebeteende bland unga- “Möt mig som jag är” för er som vill läsa mer om det.

Vi deltog också i en workshop i Socioekonomiskt bokslut om “Hållbarhet i praktiken” där vi bl.a. fick lära oss att räkna ut vad ideella verksamhet har för lönsamhet på samhället. Sjukt intressant!

Det viktigaste vi tog med oss från workshopen är att tidiga insatser är viktiga, självklart eftersom det hindrar människor från en massa onödigt och lidande men också eftersom det har en mer långsiktig och positiv effekt på samhället.

Dessa två dagar avslutades av ingen mindre än Fryshusets rektor Madeleine Sahlin som peppade vuxna att möjliggöra att unga når sitt fulla potential. Det menar hon kan möjliggöras genom att vuxna bl.a. möter unga där de är och lyfter fram deras individuella styrkor istället för att försöka kategorisera människor i mallar och fack.

Vi vill tacka Fryshuset för två inspirerande och lärorika dagar med ledorden “Unga gör, vuxna möjliggör” <3!

 

IMG_20141002_151053  20141002_142740