Föräldraguide

Vi möter väldigt många föräldrar som är oroliga för vad deras barn gör på nätet. Vi möter också väldigt många ungdomar som blir frustrerade över att föräldrar har så dålig koll. Vi har därför gjort en lite snabbguide till vad som händer på nätet just nu.

Först och främst vill vi poängtera att de flesta barn som kommer i kontakt med pedofiler inte gör det via nätet utan genom någon i deras närhet, skolan, tränare, vänner etc. Att ha en öppen dialog med era barn är det bästa sättet att skydda dem! Försök att ha lite koll på de olika forum era barn hänger på men utan att spionera på vad just era barn gör. Skaffa Instagram, Twitter, KIK och lär er grunderna. Det är mycket mer troligt att era barn kommer med frågor och är villiga att prata om ni vet vad som gäller. Att förbjuda era barn att använda olika kanaler kommer bara leda till att de stänger er ute och sen använder dem i alla fall.

Fråga ditt barn om den har träffat någon från internet, eller om den planerar att göra det? Säg att du gärna vill veta vem dem ska träffa (av nyfikenhet, inte för att förbjuda) och erbjud dem skjuts till platsen. På så sätt kan du hälsa på vännen och se att den har rätt ålder och kön.

Vill ni ha kontakt med era unga online, skaffa chat!
Det finns en stor mängd chattar som används av både vuxna och unga. MSN, Skype, KIK, IRC mfl.

Chat, smileys

För att underlätta chattandet finns det vissa enkla saker man bör känna till. T ex smileys.
Ni kanske tror ibland när ni ser era barn skriva att dom inte lär sig något i skolan nuförtiden. Att dom inte lärt sig skriva och använda varken kolon eller parenteser?
Det är faktiskt tvärtom!
Era barn behärskar ett helt nytt språk ni kanske inte ens känner till.
Här nedan följer nu en enkel smileys for dummies:

: ) Betyder helt enkel ”glad”. Skrivs ibland : -)
: ( Betyder ledsen, sur, sårad
😉  Är en flirtig gubbe, alltså ”med glimten i ögat”
: P Räcka ut tungan. Betyder oftast ironi, retas
: D Skrattande gubbe. Kan också skrivas : -D
: S Orolig
: O Chockad, överraskad
: -* Puss

Fler smileys finns på Surfa Lugnt

Chat, förkortningar

Sen finns det också en del förkortningar att hålla koll på. Dom vanligaste är:

LOL = Laugh Out Loud, dvs skratta högt
OMG = Oh My God, chockad, förvånad
AFK = Away From Keyboard, dvs inte vid datorn
BBL = Be Back Later, tillbaks senare
IRL = In Real Life, dvs Livet utanför internet

För fler förkortningar kika på Kreafonbloggen

Eller Swipnet

Tips från surfalugnt.se

Ungas vardag på internet – åtta tips som hjälper dig att bli mer delaktig

Dessa råd fokuserar på hur du som förälder/vuxen på ett bra sätt kan bli delaktig i vad barnen gör på internet. Besök gärna fler sidor som ger råd och tips om du vill ha information om till exempel virusskydd och olika former av filterprogram. Länkar till organisationer och hemsidor som tar upp dessa frågor hittar du bland annat om du söker runt på www.surfalugnt.se

1. Ta en liten stund varje dag och prata om internet med ditt barn!
Prata på samma sätt som man frågar vad som hänt i skolan, på träningen eller när de var ute och lekte på gården. För många unga idag är det ingen större skillnad på att träffas via en dator eller på riktigt.

2. Våga vara vuxen och sätt gränser!
Det är aldrig bra för barn att använda datorn för länge eller besöka sidor med stötande innehåll. Särskilt inte om det börjar gå ut över skolarbetet eller den fysiska hälsan. Sätt tydliga tidsgränser om du anser att barnet surfar för mycket eller för länge. Säg ifrån om du anser att barnet är inne på sidor med ett innehåll som du inte tycker passar.

3. Våga vara nyfiken!
Fråga hur saker fungerar. Barnen är experterna och de vill gärna visa att de kan. Låt dem visa dig vilka sidor de gillar att besöka och vilka deras favoritklipp är.

4. Lär dig själv!
Ta några minuter då och då för att surfa runt på olika ungdomssidor för att se hur de ser ut. På så sätt får du en större förståelse om hur tillvaron på nätet ser ut för ditt barn. Läs gärna de texter som handlar om vilka som äger sidorna, samt hur man gör om man behöver anmäla. På så sätt kan du vara mer förberedd om något skulle gå snett.

5. Sätt upp gemensamma regler!
Prata med barnet om hur länge hon eller han ska få surfa. Barnet kanske själv har tankar om hur lång tid som är okej. Prata även om vad för slags information om sig själv som är okej att publicera. Det är inte farligt att lägga upp bilder av sig själv på nätet, men man måste tänka noga på vilka man gör bilden tillgänglig för.

6. Hjälp till att anmäla om något skulle hända!
Om barnet råkar ut för något på nätet, var inte fördömande. Lyssna på barnets berättelse och låt barnet visa dig vad som hänt, så att du själv kan få en bild av h
ändelsen. Anmäl alltid! På de allra flesta sidorna finns en anmälningsfunktion. Den brukar finnas längst ner på sidorna och stå under antingen ”anmäl” eller ”abuse”.  Om förövaren finns i barnets närhet, till exempel går i samma skola är det bra att informera skolan om vad som har hänt. Mobbning och utsatthet på internet har nästan alltid en koppling till situationen i skolan eller i klassen.

7. Var en bra förebild!
Försök att leva som du lär när det gäller internet. Om man vill att barnet ska bete sig på ett visst sätt på nätet, kan det vara bra att även själv följa de regler som har satts upp.

8. Var där!
Du behöver inte vara på alla sidor som barnen besöker för att ”vara där”. Det räcker ibland med att förstå vad de pratar om. Då är det lättare för dig att finnas där när de vill prata om sina upplevelser, positiva som negativa. Du kan vara där när något gått snett och de behöver hjälp. Eller du kan vara där som en närvarande vuxen på nätet.

Ungas forum

Även om de flesta ungdomar vi träffar stör sig väldigt mycket på att föräldrar försöker “spionera” på dem online, vill de allra flesta ändå att föräldrar ska ha koll. Det är inte heller helt lätt som förälder att hänga med på vilka forum barnen befinner sig på och vad som sker där. Många är väldigt oroliga för att deras barn ska bli utsatta för mobbning, utpressning eller sexuella inviter från vuxna.

Här nedan presenterar vi några av de populäraste ställena unga hänger på och vad de innebär. Hör gärna av er om det är några ni tycker fattas.

Instagram

Instagram är en gratis fotodelningsapplikation och socialt nätverk. Det som gjorde Instagram så populärt var hur simpelt det var att använda appen till att sprida sina bilder på sociala nätverk, på bara några touch kunde vem som helst sprida sin bild på flera sociala nätverk via Instagram. Förutom det kunde man även göra bilderna snyggare genom olika foto-effekter som fanns tillgängliga helt gratis. Mer här

KIK

Kik Messenger är en chattapp för mobiler där man förutom att chatta även kan dela foton, teckningar och röstmeddelande privat eller i grupp.

ask.fm

Forum där unga anonymt kan ställa frågor till varandra. Bannlyst från många skolor.

Flashback

Flashback Forum är ett internetforum och en av Sveriges mest välbesökta sajter. Forumet har över 800 000 medlemmar som skriver 15 000-20 000 inlägg per dygn. Varje vecka har forumet runt 2 miljoner unika besökare

IRC

IRC betyder Internet Releayed Chat och är ett chatforum. Används mycket inom gaming.

Habbo

Habbo Hotel är en internetgemenskap, för spelare som är 12 år eller äldre, där man skapar en egen Habbofigur och bygger hotellrum. Där träffar du nya vänner, chattar, organiserar fester, tar hand om virtuella husdjur, spelar spel och utför uppdrag.