Hej!

Jiddr är en App där vi förser ungdomar med ett modererat samtalsforum där de kan prata både med bra vuxna och med andra ungdomar.

Vårt fokus och de vi finns till för är alltså ungdomarna! Men självklart har du som förälder en massa frågor om vilka vi är och varför vi finns så vi har därför ansträngt oss för att göra en ordentlig sektion för dig där vi hoppas vi kan besvara en del av dina frågor!

Du är alltid välkommen att kontakta oss om det är något du undrar över!

Kontakta Jiddr

%

Andel unga i Sverige som saknar en vuxen att prata med

%

Andel unga i Sverige som lever med psykisk ohälsa

Antal självmord som sker i Sverige varje år

Antal unga mellan 13-19 år i Sverige som lever i en familj med missbruksproblem

Om Jiddr

Jiddr är en ideell förening som vill förse unga med vuxna förebilder som är kunniga inom olika områden så att man som ung har möjlighet att ställa frågor eller helt enkelt bara prata av sig. Vi vill även ge unga möjligheten att få kontakt med andra unga som har samma tankar och funderingar. I förebyggande syfte tycker vi att det är viktigt att nå ut till alla unga och inte bara till de som mår dåligt. Ungdomar ska veta och känna att de inte är ensamma i sin situation – oavsett vad det gäller.

Jiddr grundades år 2012 av Josefine Wahlberg och Marie Altus som ett initiativ för att ge ungdomar en plattform där de kan prata med vuxna.

Vad är Jiddr?

Jiddr är en app för ungdomar mellan 13-19 år där de kan prata med eller lyssna på en vuxen med kompetens inom ett visst ämnesområde. Självklart är man anonym och det kostar inget! Det unika med appen är att upp till 50 000 ungdomar (användare) kan vara inloggade samtidigt för att lyssna på våra värdar (vuxna med expertis inom sina respektive ämnesområden) som leder ämnen enligt ett förbestämt schema. När en användare vill ställa en fråga till värden under samtalet “plingar” användaren på värden genom ett knapptryck, värden ser detta och kan då dela ut ordet till den användaren som får ställa sin fråga eller delge sina funderingar. Det är endast den har fått ordet samt värden som hörs för de andra användarna. Som användare kan man även skapa samtalsrum för att prata med andra användare. För att säkerställa att användarna är schyssta mot varandra och mot värdarna har vi moderatorer under samtalen. 

Se gärna vår film!

Jag jobbade tidigare på ett amerikansk-svenskt företag där vi utvecklade den här samtals-appen som vi nu använder. Samtidigt spelade jag på fritiden ett onlinespel där jag kom i kontakt med väldigt många ungdomar.

I början pratade vi kort om spelet men väldigt snart började dom unga att berätta om panikångest, självmordstankar, problem med tjejer eller jobbiga föräldrar. Till slut satt jag hela kvällarna och bara svarade på meddelanden och chattade med dom om detta.

Jag frågade om dom inte hade någon vuxen i sin närhet att prata med men fick alltid svaret att inga vuxna hade tid och att steget var för stort att ringa BRIS eller någon annan hjälporganisation. “Deras problem var ju egentligen inte så stora, det finns säkert dom som har det värre”.

Det var då jag kom på tanken att ta den här coola appen vi jobbade med och använda den till att förse unga med vuxna förebilder. Jag kontaktade lite olika organisationer, kändisar och andra och intresset att få stötta och hjälpa ungdomar är verkligen enormt!

Josefine Wahlberg

Grundare

Varför behövs Jiddr?

Enligt undersökningar från BRIS (Barnens Rätt i Samhället) och MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) känner över hälften av alla ungdomar i Sverige att de inte har någon vuxen att prata med. Var fjärde ungdom lider av psykisk ohälsa och inte ens hälften av de söker hjälp för det, var femte barn lever i en familj med missbruk och känslan av utanförskap och ensamhet är väldigt stor hos dessa barn.

Något av det som utmärker Jiddr är att vi har lyckas nå ut till unga killar vilket har visat sig vara en svårnådd målgrupp. De huvudområden som vi har identifierat efter kontakt med våra användare är:

– “Mina problem är inte tillräckligt stora” Många av de killar som vi har kommit i kontakt med menar att det är ett väldigt stort steg att lyfta telefonen och ringa en stödlinje p.g.a. att de inte känner att deras problem är tillräckligt stora eller att de är rädda för att identifieras som ”problembarn”.

– “Det här vågar jag inte prata med någon om” Vi blir kontaktade av ungdomar om ämnen som de gärna vill lyssna på eller prata om, ämnen som de upplever är svåra att till och med prata med sina kompisar om, exempelvis ”att tro på Gud”, ”mina kompisar dricker för mycket”, “min pappa är alkoholist”  mm.

– “Det är svårt att hitta någon som BARA lyssnar utan att det får konsekvenser”Många unga tycker att det är viktigt att prata om saker utan att det får konsekvenser, vilket är ett av argumenten till varför de inte går till skolkurator. Många känner ett stort behov av att ha någon som bara lyssnar eller att kunna prata med och få veta att andra har samma funderingar som en själv.

– “Jag vill prata med en vuxen som bryr sig” Våra användare vill prata med vuxna som bryr sig och inte bara finns där för att de får betalt.

– “Det är så viktigt att få känna att man inte är ensam” Många av de ungdomar vi möter tror att de är ensamma om att t.ex. ha föräldrar som är alkoholister, att vara kär i någon av samma kön eller att tycka om flugfiske och går runt alldeles för länge och tror att det är så.

Genom Jiddr kommer många unga ha chansen att prata med bra vuxna och med varandra utan några väntetider

Vilka möter de unga på Jiddr?

Vi utgår hela tiden från våra användares önskemål om vilka de vill prata med eller vilka ämnen de vill prata om och det är utifrån dessa önskemål som vi letar efter värdarna som ska prata på Jiddr.  Vi spenderar mycket tid på att kolla upp de vuxna som ska vara värdar på Jiddr. Förutom värdarna kommer ungdomarna även att komma i kontakt med våra moderatorer när de hänger på Jiddr. Våra värdar och moderatorer är vuxna personer som engagerar sig ideellt för att göra Jiddr möjligt.

VÄRDAR –  är vuxna personer med stor kunskap inom ett specifikt område eller ämne. Vi kommer i kontakt med dessa personer genom rekommendationer, sökning på nätet eller att de själva tar kontakt med oss. För att säkerhetsställa att värdarna delar våra grundvärderingar söker vi information på nätet, tar referenser och om möjligt ser vi också till att träffa dem.

MODERATORER – är både unga och vuxna personer, deras uppgift är att övervaka samtalen på Jiddr med målet att säkerställa att alla är schyssta mot varandra och att förhindra att obehöriga tar kontakt med våra användare. Jiddr är ett forum för unga, av unga och med unga därför vill vi inte ha för mycket vuxeninblandning i vissa ämnen som t.ex fotboll, TV-spel, utbildning, träning, mode, drömyrke, husdjur. De samtal inom andra ämnen som t.ex. ångest, självmordstankar eller att leva i en familj med missbruk kräver vi professionella moderatorer. Vårt mål är att inleda långsiktiga samarbeten med olika utbildningar inom psykologi, beteendevetenskap och pedagogik, detta för att bemöta användarna på bästa sätt. Samtliga moderatorer genomgå en grundläggande moderatorutbildning hos oss.

Jiddr är nominerad till Surfa lugnt-priset 2015!

Tillsammans med sju andra organisationer som inspirerar till kommunikation, engagemang och kunskapsutbyte mellan unga och vuxna på nätet är Jiddr nominerad till en av de häftigaste priserna vi vet: Surfa lugnt-priset. Den 10 februari får vi veta vilka tre organisationer som går vidare till final, håll tummarna för oss!

Läs mer om priset här!

Jiddr är utvalda till Lab Program 2014- Reach for Change’s nya satsning för sociala entreprenörer!

Vi är jätteglada att vara en av de åtta utvalda att delta i Reach for Change´s Lab program! Lab-programmet är Reach for Change senaste innovation, ett stödprogram för personer med spännande idéer som förbättrar livet för barn. Programmet är ett ettårigt skräddarsytt program med fokus på affärsutveckling och Impact measure- vi ser fram emot kommande tiden och kommer att hålla er uppdaterade om det! Här kan du läsa mer om programmet och vilka de andra deltagare är!

Jiddr är stolt vinnare av Stockholms stads innovationsstipendium 2013 med motivering:

“Genom nytänkande vad gäller både teknik och metod har årets stipendiat utvecklat en tjänst som erbjuder målgruppen ett unikt stöd. Stipendiaten har utifrån egna erfarenheter med empati och entreprenöriell drivkraft visat hur innovation och samhällsutveckling hör ihop. Innovationen adresserar ett stort och växande problem med psykisk ohälsa hos ungdomar, där ungdomsarbetslösheten ökar och många unga saknar framtidstro.”

Se när Jiddr’s grundare tar emot priset för årets “Tjänst” !