Hej alla!

Vad härligt att ni vill vara med och stötta Sveriges ungdomar genom Jiddr! Jiddr är Sveriges första samtalsapp för unga där de får prata med eller lyssna på en värd (en vuxen person som vi tycker är en bra förebild), om olika spännande, roliga, jobbiga och lärorika ämnen enligt ett schema. Tack vare vår nya unika teknologi kan upp till 50 000 användare vara inloggade samtidigt. Under samtalen har de möjlighet att ställa frågor till värden och de kan även skapa egna samtalsrum där de kan prata med varandra.

Det kallar vi bra!

Jiddr är en politiskt och religiöst oberoende ideell förening som aktivt arbetar för att göra vardagen och framtiden bättre för Sveriges ungdomar. Utöver appen där unga kan lyssna på och prata med vuxna förebilder arbetar vi även med olika ungdomsprojekt. Vårt mål är att  ungdomar ska veta och känna att de inte är ensamma i sin situation.

OM APPEN

För att lösa ett växande samhällsproblem har vi med hjälp av ny och modern teknologi  skapat en samtalsapp för smartphones. I appen finns alltid en vuxen värd- någon som vi tycker är en bra förebild. Alla som är inloggade hör när värden pratar. Man kan sedan plinga på värden när man vill säga något genom att trycka på ringklockan på värdens profil. Värden delar sedan ut ordet till den som plingat. Verkar det rörigt? Se vår film här. Genom Jiddr kommer många unga ha chansen att prata med bra vuxna och varandra utan några väntetider.

BAKGRUND

Jiddr grundades år 2012 av Josefine Wahlberg och Marie Altus som ett initiativ för att ge ungdomar en plattform där de kan prata med eller lyssna på vuxna förebilder. År 2013 startades Jiddr tack vare finansiering från Ungas Innovationskraft för utveckling av sociala innovationer.

Jiddr är vinnare av flertal priser och utmärkelser,  se vilka här.

Värdeskapande och samhällsnytta

Jiddrs användare är ungdomar  mellan 13-19 år (för närvarande finns ca 700 000 st inom det åldersspannet i Sverige). De kommer från olika typer av bakgrund och familjer, har olika ekonomiska förutsättningar kommer från olika delar av landet, men med en gemensam sak – alla saknar en vuxen att prata med. De ämnen som våra användare vill prata om kan vara allt mellan himmel och jord exempelvis yrkesval, kärlek, tro, hobbys och ångest. 
En av flera saker som utmärker Jiddr är att vi har lyckas nå ut till unga killar, vilket för flera andra organisationer har visat sig vara en svårnådd målgrupp. 

– ”Mina problem är inte tillräckligt stora” Många av de killar som vi har kommit i kontakt med menar att det är ett väldigt stort steg att lyfta telefonen och ringa en stödlinje p.g.a. att de inte känner att deras problem är tillräckligt stora eller att de är rädda för att identifieras som ”problembarn”.

– ”Det här vågar jag inte prata med någon om” Vi blir kontaktade av ungdomar om ämnen som de gärna vill lyssna på eller prata om, ämnen som de upplever är svåra att till och med prata med sina kompisar om, exempelvis ”att tro på Gud”, ”mina kompisar dricker för mycket”, ”min pappa är alkoholist”  mm.

– ”Det är svårt att hitta någon som BARA lyssnar utan att det får konsekvenser”Många unga tycker att det är viktigt att prata om saker utan att det får konsekvenser, vilket är ett av argumenten till varför de inte går till skolkurator. Många känner ett stort behov av att ha någon som bara lyssnar samt att få veta att det finns andra som har samma funderingar som en själv.

– ”Jag vill prata med en vuxen som bryr sig” Våra användare vill prata med vuxna som bryr sig och inte bara finns där för att de får betalt.

– ”Det är så viktigt att få känna att man inte är ensam” Många av de ungdomar vi möter tror att de är ensamma om att t.ex. ha föräldrar som är alkoholister, att vara kär i någon av samma kön eller att tycka om flugfiske och går runt alldeles för länge och tror att det är så.

I ETT PARTNERSKAP MED JIDDR BIDRAR DU TILL ATT SVERIGES UNGA FÅR:

– chansen att prata med bra vuxna och varandra utan några väntetider – ökad kunskap, framtidstro och inspiration genom alla de ämnen Jiddr erbjuder.

– ökad självkänsla genom ökad kunskap och vetskapen om att de inte är ensamma i sin situation.

– känna sig som en del av ett sammanhang.

Det här är samhällsnyttan du  bidrar till:

– ökad  framtidstro för Sveriges ungdomar  genom ökad kunskap och inspiration
– ökad trygghet för Sveriges ungdomar genom genom vetskapen att de inte är ensamma i sin situation
– minskad psykisk ohälsa bland ungdomar genom att de får prata av sig och få svar på sina funderingar om olika livsviktiga ämnen
– minskad utanförskap genom möjligheten att interagera med vuxna och andra ungdomar
Jiddr är gratis för ungdomarna – därför är ditt bidrag och engagemang nödvändigt för att verksamheten ska kunna drivas och fortsätta utvecklas. Välj nedan på vilket sätt du vill vara en del av Jiddr och vad vi kan erbjuda dig!

“Jag jobbade tidigare på ett amerikansk-svenskt företag där vi utvecklade den här samtals-appen som vi nu använder. Samtidigt spelade jag på fritiden ett onlinespel där jag kom i kontakt med väldigt många ungdomar.

I början pratade vi kort om spelet men väldigt snart började dom unga att berätta om panikångest, självmordstankar, problem med tjejer eller jobbiga föräldrar. Till slut satt jag hela kvällarna och bara svarade på meddelanden och chattade med dom om detta.

Jag frågade om dom inte hade någon vuxen i sin närhet att prata med men fick alltid svaret att inga vuxna hade tid och att steget var för stort att ringa BRIS eller någon annan hjälporganisation. “Deras problem var ju egentligen inte så stora, det finns säkert dom som har det värre”.

Det var då jag kom på tanken att ta den här coola appen vi jobbade med och använda den till att förse unga med vuxna förebilder. Jag kontaktade lite olika organisationer, kändisar och andra och intresset att få stötta och hjälpa ungdomar är verkligen enormt!

Josefine Wahlberg

Grundare

%

Andel unga i Sverige som saknar en vuxen att prata med

%

Andel unga i Sverige som lever med psykisk ohälsa

Antal självmord som sker i Sverige varje år

Antal unga mellan 13-19 år i Sverige som lever i en familj med missbruksproblem

Jiddr finns till för våra användare som är unga mellan 13-19 år. Men det finns flera sätt på vilka du som vuxen kan stötta oss.

Värd

Våra värdar är vuxna med stor kunskap inom specifika ämnen och de som leder samtalen med ungdomarna. Läs mer här vad som gäller för dig som är intresserad av att vara värd.

Moderator

Våra moderatorer är de som försöker hålla koll på samtalen. Vi använder oss helst av studenter som pluggar socionom/psykolog eller liknande. Läs mer om vad som gäller för våra moderatorer här.

Sponsor

Utan våra fantastiska sponsorer skulle inte Jiddr vara möjligt!

Läs mer här om hur du kan engagera dig som sponsor.

Stöd-jiddrare

Det finns många andra sätt du kan engagera dig i vår härliga förening.

Baka bullar, skriva texter eller komma med idéer. Denna sida är för dig!