Moderator utan gränser

Av unga, med unga för unga

Med Moderator utan gränser vill vi skapa ett gränsöverskridande Community av unga moderatorer som är oberoende av geografiska gränser, därför kommer vi att resa runt om i landet för att utbilda moderatorer. I många ämnen vill man inte ha för mycket vuxeninblandning men ett krav på de moderatorer vi utbildar är ändå att man är 18 år, i undantagsfall 16 år, men då kräver vi målsmans godkännande. Exempel på ämnen: Fotboll, TV-spel, utbildning, träning, mode, drömyrke, husdjur.

Vad innebär det att vara moderator på Jiddr?

Som moderator lyssnar man efter användare som missköter sig i samtalsrummen. Det kan vara genom att bryta mot reglerna eller bete sig på annat sätt som inte är okej. Alla samtalstimmar har en erfaren moderatoransvarig dit moderatorerna kan vända sig vid behov och en editor som hjälper med tekniken- och självklart får du alltid det stödet du behöver.

 

Personliga egenskaper

Att vara moderator på Jiddr innebär att man får lyssna på ungdomar som pratar om roliga, spännande och intressanta ämnen, men också om jobbiga saker ibland. För att man i sin roll som moderator ska kunna bemöta användarna på bästa sätt, ser vi gärna att man har följande egenskaper:

 

– Kan prata flytande svenska.

– Är en bra lyssnare och tillmötesgående.

– Kan uttrycka sig på ett trevligt och diplomatiskt sätt.

– Inte rädd för konflikter och gärna duktig på att hantera konflikter.

– Är ansvarsfull, tålmodig, håller tider och har bra teamkänsla.

 

 

u

Teknik

För att du ska klara av ditt uppdrag som moderator krävs att du har tillgång till följande:

 • Dator
 • Mumble (gratisprogram)
 • Smartphone eller surfplatta
 • Hörlurar
 • Bra mottagning (Wifi eller fast internet-anslutning)

Tystnadslöfte

Alla våra moderatorer måste skriva på ett tystnadslöfte innan uppdraget påbörjas. Tystnadslöftet är ett moraliskt löfte om att det du hör på Jiddr eller pratar med en enskild användare om stannar inom organisationen. Detta är för att alla användare ska känna att det är tryggt att prata på Jiddr.

Detta får du

Som moderator tillhör du en av våra viktigaste team-medlemmar och du blir en grund till hela vårt community.

För att du ska trivas i din roll och känna att du får stöd i din roll ger vi alla våra moderatorer:

 • Grundutbildning i moderator-rollen samt i näthat.
 • En kontakt/stödperson.
 • Teknisk support och stöd under uppdraget.
 • Möjlighet att delta på föreläsningar och events.
 • Nätverksträffar online och IRL där du träffar andra moderatorer.
 • Diplom och referenser på ditt uppdrag när du behöver det.

Tid

Som moderator vill vi att du engagerar dig minst 4 timmar i månaden. Detta för att du ska hålla dina färdigheter som moderator igång.

Som mest får du lägga 12 timmar i månaden. Vi vet att det är roligt och givande, men det är lätt att det blir för mycket.

Online

För att din personlighet även ska stråla online får du som moderator:

 • Ha ett eget nickname (måste godkännas av Editor)
 • Ha en egen avatar (måste godkännas av Editor)

Rapportering

En annan väldigt viktig del i rollen som moderator är att skriva en utvärdering av varje samtal. Syftet med utvärderingen är bland annat att dokumentera om något behöver förbättras eller uppmärksammas.

Nätverk

Som moderator på Jiddr ingår du inte bara i ett stort team med roliga människor som kommer att träffas online och IRL. Du får också ta del av vårt stora nätverk som består av bland annat andra ungdomsorganisationer och coola techföretag!

Låter moderatorrollen som något för dig?  

Enklaste sättet att anmäla dig är genom att registrera dig här på vår hemsida eller genom att maila oss på [email protected]

Vi som håller utbildningen

Josefine team

Josefine

Josefine är grundare av Jiddr och en rackare på att nätverka. Har gått utbildningar såsom “Unga, Sex och Internet” hos Ungdomsstyrelsen, pedagogiskt ledarskap och är även sångutbildad.

2013 vann hon Stockholms Stads Innovationsstipendium och hamnade även på Internetworlds lista över Sveriges hetaste digitala entreprenörer.

Nadia team

Nadia

Nadia är utbildad inom medie -och kommunikationsvetenskap och har många års erfarenhet av arbete inom den ideella sektorn. Nadia har gjort allt ifrån att vara samtalsledare på Rädda Barnen till att ordna musikfestivaler och spelat samba.

Nadia är också utbildad inom ledarskap för volontärer.